Nytårsopgave hos Den nye skriveskole.

Man skal beskrive en person, som er ens egen diamentrale modsætning – og som man ækles ved.
Grundene.
Jeg havde købt ejendommen, som faktisk ikke havde noget jord, som hørte til. Men jeg havde en opgave, som jeg skulle –  og ville fuldføre – til stor tilfredsstillelse for mig selv og for andre.
Jeg kan være så jovial og sympatisk i min fremtoning, når jeg synes – dog kan jeg skifte som en kamælæon – alt efter, hvad der passer bedst i enhver situation – og det er jeg rigtig glad for – denne evne – det er ikke alle, som har dén. 
Jeg er dygtig – og dreven – til at dreje enhver situation til mit bedste – med en selvfølge, så jeg bare får mine forlangender igennem – hvad ellers?
Det var nøje planlagt – med nogen af dem, man tager hatten af for – og også med advokater, banker – og lokale – både nogen af dem, som har noget at skulle have sagt, et par medløbere – og også nogen, som var bange for mig – det er ikke sjovt at lægge sig ud med mig – det fornemmer folk nok.
Det var meningen, at der skulle komme klingende mønt ud af det hele, indflydelse og  –   opfyldelse af vores planer. Der var ingen tvivl – naturligvis ville det gå efter planen. Der var jo ingen grund til ikke at overtage grundene – rage rundt langt inde i andres haver – med hjemmelavede skelpæle – således så at det blot ville synes upassende, dersom nogen kunne have noget at sige derimod. Fra gammel tid havde der jo ikke sat skelpæle i.
Der var en ældre mand derinde – det fandt man jo nok ud af; men der var også en arving – og hvorledes skulle man så forholde sig til dét? Ville dénne person kunne ødelægge det hele fra en ende af – eller var der monstro en metode til også at uskadeliggøre hende? Man måtte hellere starte fra den venlige ende – det ville nok være klogest.
Man ville jo hurtigt få lavet en stemning – som om det var mig, som var den oprindelige beboer, selvom jeg lige var flyttet ind.
Lofterne hang sammen i den gamle sammenhængende bebyggelse – overhovedet ikke nogen form for skillerum imellem de forskellige beboeres boliger deroppe under taget – helt fint – og hvem ville dog kunne finde på at tænke på dét?
Jeg skal altså bare starte fra en ende af – og ingen vil sige mig imod – standse mig – eller røbe mig – for de får alle sammen noget ud af det – hver især – for deres eget vedkommende – nogen får ekstra jord –  andre de tyvekoster fra grundene, som betyder, at de største jorde bliver friholdt  – og politiet vil aldrig kunne sætte en finger på noget  – kunne måske ellers tilbydes et glas cognac. Alarm 112 stikker vi en plade, som vi kan smøre dem på ærmet. Det kan næsten ikke andet end at lykkes.  –  Det er noget med nogle lednings-ender – der kan ske en pokkers masse på et øjeblik.

Advertisement

20 thoughts on “Nytårsopgave hos Den nye skriveskole.”

 1. Kære Musvitten51.
  Jeg kan godt lide den stemning af lumsk skurkagtihed, som du skaber i din tekst. Jeg savner en lidt mere konkret indførelse i, hvad det egentlig er, der skal foregå. Man aner noget ejendomssvindel eller grundspekulation. Men måske er det meget godt ikke at vide konkret, hvad der skal ske. Det gør ikke uhyggen mindre. Teksten ville have godt af at blve gået igennem for sproglige uklarheder : “Fra gammel tid havde der jo ikke sat skelpæle i”.
  Den slags forstyrrer mig, som læser.
  Velkommen i klubben og god fornøjelse.
  Vh
  nina

  Like

  1. Kære ninasander.

   Tak for din kommentar.
   Ja; det nævnte eksempel ved jeg godt; og det står rigtigt – også détte – på min anden tidligere hjemmeside under Prosa – men har lige oprettet denne her – og fandt ikke lige netop ud af endnu, hvordan det fungerer rent teknisk – og hvordan man retter i det, når man først har udgivet det. Det forstyrrer mig meget, at alle mellemrummene forsvandt, så overskrifterne står i et – og så afsnittene også går i et. Jeg kopierede den direkte over på min tidligere hjemmeside – ved at markere teksten – og sætte den på – og så var automatisk alle mellemrum og afsnit tilbage igen – uden at jeg havde genoprettet dem – lavet dem igen. Så der må jo være noget ved wordpress.dk, som jeg ikke kan finde ud af.

   Jo; tak, det var et virkelig godt initiativ at have oprettet denne klub – og jeg var da glad for, at jeg fandt den.

   Like

   1. Ja; jeg var også i tvivl om, om jeg skulle lade handlingen gå videre i fortællingen – eller om det i virkeligheden stod mere nærværende, når det ikke blev udmalet – men kun blev antydet. Ellers kunne der jo evt. arbejdes videre med historien.

    Like

 2. Hej Kit….
  Ligesom Nina Sander er jeg lidt forvirret – du beskriver en person, der er god til at manipulere og har et lidt overdrevent selvværd, men der er ikke rigtig sammenhæng for en helt udenforstående læser …… ingen tvivl om, at du skriver godt, men opgaven er vist ment som en nytårsspøg, jeg kan ikke rigtigt selv få den løst.
  hilsen mille(på min profil hedder jeg morten) begge m-navne er aliasser

  Like

 3. hej igen
  du spørger i debatten om hvilket tema Børge L. har, det hedder The Goran Theme – du kan se det allernederst i de forskellige blogge.
  har også lige besøgt din anden blog,som er meget smuk, så må vi se, hvilken du vil bruge, for jeg kan ikke se, hvilken der er nyest
  kh hende med m…navnene, der selv elsker at forvirre

  Like

  1. Hej igen til hende med navnene, som elsker at forvirre.

   Ok; tak for hjælpen.

   Min anden hjemmeside vil eg da hellere bruge, hvis jeg må; dén havde jeg lavet i forvejen.

   Men der er vel en ide med at samle det hele på wordpress.dk, så det er samlet. Jeg oprettede den lige i går eftermiddag eller i går aftes til formålet – så begynder-problemerne er måske til at overse efterhånden.

   Like

 4. Hej Kit
  Jeg tror vi har at gøre med en psykopat her, der oven i købet ud fra egen beskrivelse kan være så flink og rar, så han kan vikle folk om sin lillefinger. Jeg er lidt usikker på handlen og aftalerne, men jeg er ikke i tvivl om, at han er helt igennem fordækt og fuldstændig ligeglad med, hvilke konsekvenser hans forehavende får.
  Der er et godt flow i teksten og jeg fornemmer på sproget, at vi skal en del år tilbage i tiden. Du bruger mange tankestreger, for mig bliver det mange lange pauser, også når det ikke behøves.
  Jeg glæder mig til at læse videre her på din blog 🙂

  Kh Livsglæde

  Like

  1. Kære Livsglæde. Tak for din kommentar, som jeg blev rigtig glad for . for det var netop dette, der var meningen med dén jeg-person, som jeg havde beskrevet.

   Jeg skal tænke over dét med tankestregerne; dem er jeg rigtig nok altid flittig til at bruge. Jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg skal skrive lidt videre – eller ej – men vi får se.

   Like

 5. Hej Musvitten

  Du skaber en god uhygge. Man fornemmer virkelig en psykopats tankegang. Opbygger også en spænding: man bliver fanget ind: hvad har han gang i? Men så bliver det vist for kryptisk. Jeg behøver ikke i alle detaljer få at vide, hvad det går ud på, men jeg kan ikke få det til at hænge sammen, og så falder interessen. Det ender, som jeg forstår, med en ildspåsættelse. Men hvad er det for en sammenhængende ældre bebyggelse uden adskillelse mellem loftsrummene? Jeg kan ikke danne et troværdigt billede. Og den ældre mand derinde og hans arving? Er det en herregård eller noget? Har den gamle herremand udlejet en masse loftsrum til tvivlsomme eksistenser, som nu bliver gjort til medskyldige? Tyvekoster fra grundene?
  Det undrer mig, at han bruger en vending som. “rage rundt langt inde i andres haver “. Både fordi det virker som et stilbrud i en psykopats tankegang, han udleverer jo pludselig sin handling som uacceptabel med den formulering, og fordi der så må være tale om grunde ejet af flere personer, og så hænger det i hvert fald ikke sammen med, at der skulle være tale om en herremand eller lignende. Og så videre. Jeg ender hele tiden blindt. Jeg sidder med en mistanke om, at du måske heller ikke selv ved helt præcist, hvordan det hele hænger sammen. Og så har du vist som skribent et problem? Men jeg kan selvfølgelig tage fejl.
  Som nævnt god uhygge. Du er god til at skabe en stemning, men skal måske arbejde videre med plottet og beskrivelsen af det.

  Like

  1. Hej Michael. Ja; det har du da helt ret i; iet der bliver beskrevet, at jeg-personen rager rundt langt inde i andres haver, så har jeg totalt brudt stemningen, hvor vedkommende selv fortæller; det må jeg da have kikket på.

   Jo; jeg ved godt, hvordan det hænger sammen, da det er en virkelig historie; men var i tvivl om, hvor meget jeg skulle tage med – for at kunne anonymisere historien lidt, hvilket også giver en frihed – på en eller anden facon.

   Men jeghave en mindre udbygning af historien i baghovedet. Anonymiseringen går vidst fløjten, hvis jeg beskriver bebyggelsen alt for grundigt; men der kunne måske antydes lidt, så man ikke var i tvivl om, hvorvidt det var en herregård eller et tidligere husmandsted – og på dén måde.

   Like

 6. Hej Kit.

  Du har skrevet en spændende tekst, der tilsyneladende afdækker en fatal fejl i skødeskrivningen for et rækkehus byggeri hvor den enkeltes ejendomsret ikke præcis er formuleret, og som der så efterfølgende kan manipuleres med, af en uhyre usympatisk bedrager.
  Sådan læser jeg det, og så er det lidt ærgerligt at din læser ikke får kendskab til problemstillingen, for den er altså ikke til at gennemskue.

  De bedste hilsner, og velkommen her

  Le©nius.

  Like

  1. Hej Le@nius.

   Jo; tak skal du have – og tak for medlemskab.

   Jeg har med vilje skrevet det lidt uldent, hvilende på stemninger; men har overvejet at udbygge historien lidt.

   Hvis jeg skal være helt ærlig, er det en virkelig historie, og der kan faktisk skrives mere, når den anonymiseres lidt – og på dén måde bliver gjort almen. Så jeg har med vilje ikke nævnt pejlemærker, som med garanti ville kunne pege på denne specifikke historie. Så er der dét ved det, at fortælles den som en virkelig historie – helt logisk – fra ende til anden, ville den for mange lyde for usandsynlig. – Men noget af problemstillingen i den virkelige historie er altså, at der i sin tid ikke blev sat skelpæle op, hvilket der jo kan laves mange julelege ud af. Men jeg kan da godt fortælle den virkelige historie kort, hvis det er – som baggrunds-historie for det skrevne – hvis det skulle kunne høre med til opgaven. Jeg havde tænkt på at udbygge det skrevne lidt – i den samme lidt anonymiserede form.

   De bedste hilsener fra Kit. 😉

   Liked by 1 person

   1. Hej Kit

    Velkommen til Kit, og dejligt at se, du springer ud i det med det samme!

    Du beskriver et fint billede af en psykopat, der vil gøre hvad som helst på sin snedige måde, for at få, hvad der passer ham.
    Du laver et godt stemningsbillede med et islæt af noget uhyggeligt. Det skaber en stemning, så man får lyst til at læse videre.

    Din sproglevering har jeg lidt svært ved at holde styr på.
    Loftet uden skillerum kan jeg godt forestille mig, men hvordan lever flere familier hver for sig der? Og hvor bor arvingen og den gamle mand?
    Jeg forstår, hp vil lave penge på jorden med ved at forlede folk og primært naturligvis til sin egen fordel, men hvordan han gør det, flyder ud for mig. Hvad skal han feks. bruge de hjemmelavede skelpæle til?
    Selvom han er psykopat, må det vel være lidt svært at bilde folk ind, at han var den første, der flyttede ind, når han lige er flyttet ind.

    Jeg kan forstå, du skriver over en virkelig historie. Mit råd er, at du måske skulle skrive hele den virkelig historie ned til dig selv. Derefter kan du sløre begivenheder, du ikke ønsker genkendelige. Eller du kan lave et parralleunivers ind over historien med andre virkemidler, der alligevel giver det, du gerne vil have frem. Fiktion bygget på virkelighed. Som din tekst står nu, hænger den ikke sammen for læseren (for mig). Meget af det forstår jeg slet ikke. Og det er synd, for jeg tror, du har et budskab.

    De bedste hilsner fra Anne

    Like

   2. Kære Anne.

    Tak for din kommentar; smukt skrevet, synes jeg. Den virkelige historie har jeg skrevet masser af gange . bliver som regel længere efterhånden – både bagud i tid at nye sammenhænge fra førhen pludselig belyses – og over tid mod fremtiden.

    Måske skulle jeg prøve at skrive hele historien i sløret form óm – og i flere versioner – og så se, hvad der kunne komme ud af dét. Men der er så mange aspekter; så jeg tænkte, at det måske ville virke bedre med et enkelt stemnings-billede derudaf.

    Liked by 1 person

   3. Hej Anne. Bagboerne løb rundt i mine forældres baghave med hjemmelavede skelpæle – og havde stukket dem i jorden dér. Landinspektøren havde svaret dem, at man godt kunne ændre skellene i samme ombæring, hvilket bagboerne var meget oprørte over, at vi som arvinger efter branden ikke gik med til; men deres advokat mente, vi skulle have betænknings-tid. Vores advokat holdt jo med dem, viste det sig – og alle ville berigtige de ændrede skel – undtagen os, som på dén måde afgav jord – vores nye advokat og hans bygningskonstruktions ingeniør.

    Like

 7. Hej Kit –
  og velkommen til 😉
  Sikke da en kynisk skurk, du her giver ordet til. Han er virkelig usympatisk. Fint billede, du giver af ham.
  Emnet er også godt. Fusk med jord/grunde finder helt sikkert sted – og det med skellene kan give anledning til meget.
  Jeg er dog ikke helt med på, præcis hvor meget, der er på spil? Siden, der er en ældre mand og en arving, gætter jeg på, her er tale om ældre ejendom, hvor ejeren og et barn/barnebarn også bor? En ejendom, hvor der er haver, og hvor disse formentlig kan blive større ved at flytte nogle skel?
  Det er tydeligt, at den usympatiske jegperson vil sætte huset i brand. Og overtage alle grundene?

  Vh. Amanda (Pia)

  Like

 8. Hej Kit
  Velkommen til 🙂
  Det er en fin historie om en karakter, som man vel kan forestille sig er psykopat eller narcissist. Jeg har engang mødt Låsby-Svendsen og har også kendt andre, som har lejet ud med skimmelsvamp og rotter osv. Der er desværre nogle derude, der vil udnytte andre for personlig vinding.
  Min far var landinspektør og jeg sidder og studser over flyttede skelpæle. Ser så i kommentarerne, at det bygger på en virkelig historie og jeg er målløs. Jeg ville tro, at alle skel i landet var tinglyst – men så blev jeg klogere 🙂
  Hvad angår tankestreger: jeg bruger dem ofte selv og har fået på puklen for det. Det har strammet mine tekster op, må jeg sige. Når jeg redigerer spørger jeg mig selv, hvor lang en pause ønsker jeg egentlig her? Og så kan ofte erstatte dem med punktum eller komma. Men jeg bruger dem stadig 🙂
  I din tekst bruger du dem også ved indskudte sætninger – hvilket er fint nok. Men når du i samme sætning både har nogle tankestreger om indskudte sætning og andre tankestreger for at markere en lidt længere pause – tja, så bliver det lidt forvirrende for min læsning.
  Håber du bliver glad for fællesskabet her. Jeg har skrevet en besked til dig på Facebook.
  Venligst Jytte

  Like

  1. Hej Jytte.

   Nogle sammenbyggede grunde er jo fra dengang, hvor skelpæle ikke blev sat i jorden; men egentligt også underligt, at de ikke i tide blev sat i jorden efterfølgende. Men så skulle beboerne jo selv have sendt bud efter landinspektøren og efterfølgende betalt ham.

   Bagboerne løb rundt i mine forældres baghave med hjemmelavede skelpæle – og havde stukket dem i jorden dér. Landinspektøren havde svaret dem, at man godt kunne ændre skellene i samme ombæring, hvilket bagboerne var meget oprørte over, at vi som arvinger efter branden ikke gik med til; men deres advokat mente, vi skulle have betænknings-tid. Vores advokat holdt jo med dem, viste det sig – og alle ville berigtige de ændrede skel – undtagen os, som på dén måde afgav jord – og undtagen vores nye advokat og hans bygningskonstruktions ingeniør.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s